Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ΔΙΑΡΡΟΗ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Υπόθεση κατασκοπείας με αναφορές σε σχέδια ελληνοτουρκικού πολέμου



Πολεμικά σχέδια για ενδεχόμενο ελληνοτουρκικού πολέμου φέρεται να βρίσκονται μεταξύ σχεδίων που εκλάπησαν από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, στο πλαίσιο υπόθεσης κατασκοπείας.
Οι σχετικές αναφορές του τουρκικού Τύπου κάνουν λόγο για «Ελληνίδα κατάσκοπο», η οποία καταζητείται. Εκτός από το Πολεμικό Ναυτικό το κύκλωμα φέρεται να είχε στοχοποιήσει ένα ινστιτούτο ερευνών και αμυντικές βιομηχανίες.
Στο πλαίσιο των ερευνών έχουν συλληφθεί επτά άτομα, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί και ο ένας διαθέτει το βαθμό συνταγματάρχη. Οι συλληφθέντες βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της στρατιωτικής κατασκοπείας και της εκβίασης.
Μέχρι στιγμής έχουν ανακριθεί συνολικά 12 άτομα, ενώ την υπόθεση έχει αναλάβει ο ίδιος εισαγγελέας που επιφορτίστηκε με τις έρευνες για το δίκτυο Εργκένεκον, Φικρέτ Σετσέν. Δύο εκ των υπόπτων εργάζονται στην TUBITAK, το ερευνητικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Τουρκίας.
Το κύκλωμα λειτουργούσε με εκδιδόμενες γυναίκες που προσέγγιζαν στρατιωτικούς εκβιάζοντάς τους για την απόσπαση πληροφοριών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας Star, έγγραφα διέρρευσαν από τη ναυτική βάση του Ακσάζ, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και από τη διοίκηση της Σχολής Ναυτικού Πολέμου. Μεταξύ αυτών είναι σχέδια για ασκήσεις και επιχειρήσεις, θέσεις φυλακίων μονάδων, σημεία όπου υπάρχουν κάμερες σε στρατόπεδα και σχέδια προσομοίωσης πολέμου -μεταξύ αυτών και ο πόλεμος με την Ελλάδα.
Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει ότι η τουρκική αστυνομία αναζητά τα ίχνη «Ελληνίδας κατασκόπου», η οποία υποτίθεται πως μετέφερε τα εν λόγω στοιχεία στην Ελλάδα (τα συγκεκριμένα στοιχεία εκλάπησαν από τη ναυτική βάση στη Μαρμαρίδα και το Γενικό Επιτελείο Πολεμικού Ναυτικού).
Η όλη υπόθεση ήλθε στο φως από τον δημοσιογράφο Αλί Μπιράντ στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Kanal D προχθές το βράδυ.
Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μερικές μέρες. Στις έρευνες που έγιναν σε διάφορα σημεία σε εννέα πόλεις της Τουρκίας βρέθηκε υλικό, το οποίο περιλαμβάνει και διάφορα βίντεο, η εγγραφή των οποίων έγινε με κρυφές κάμερες.
Μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών που στοχοποιήθηκαν βρίσκονται η ASELSAN (στρατιωτικά ηλεκτρονικά συστήματα) και η HAVELSAN (ηλεκτρονικά μαχητικών αεροσκαφών).

Παραμένει το «casus belli»

Αιτία πολέμου παραμένει η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, καθώς η σχετική θέση παρέμεινε στην αναθεωρημένη μορφή του δόγματος εθνικής ασφάλειας, της λεγόμενης «Κόκκινης Βίβλου», σύμφωνα με τουρκικά μέσα.
Το νέο δόγμα, που θα ισχύσει για τα επόμενα πέντε χρόνια, εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση, του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό τον πρόεδρο της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Το περιεχόμενο της «Κόκκινης Βίβλου» είναι απόρρητο και η επίσημη ανακοίνωση μετά το τέλος της συνεδρίασης του συμβουλίου ανέφερε ότι «το νέο Έγγραφο για την Πολιτική Εθνικής Ασφάλειας συζητήθηκε και εγκρίθηκε».
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, το «casus belli» παραμένει. «Σε παλαιότερες εκδοχές του εγγράφου, η Ελλάδα θεωρείτο ως η βασική αιτία δυνητικών κρίσεων λόγω ενός αριθμού σοβαρών διαφωνιών σχετικά με το Αιγαίο. Παρόλο που το έγγραφο σκιαγραφεί και πάλι τέτοια προβλήματα, υποδεικνύει και κάθε είδους σχέσεις με τη γείτονα προκειμένου να αποφευχθούν δυνητικές εντάσεις. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις προσδοκίες, από το έγγραφο δεν έχει αφαιρεθεί η διακήρυξη του “casus belli”, διότι μόνο το κοινοβούλιο έχει την εξουσία να το κάνει», αναφέρει στην αγγλική της έκδοση η Hurriyet.
«Όσον αφορά την Ελλάδα, με την οποία η Τουρκία έχει φτάσει κοντά στον πόλεμο τρεις φορές στο παρελθόν εξαιτίας διαφορών στο Αιγαίο, η Τουρκία εξακολουθεί να βλέπει οποιαδήποτε ελληνική απόπειρα για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ως casus belli (αιτία πολέμου)», επισημαίνει η αγγλική έκδοση της Zaman. «Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τις “εξωτερικές απειλές”, εκτός από το “πρόβλημα των 12 μιλίων”», προσθέτει.
Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, για πρώτη φορά χαρακτηρίζονται ως απειλή «οι πράξεις του Ισραήλ που προκαλούν αστάθεια στη Μέση Ανατολή».Κυριότερη εσωτερική απειλή παραμένει το PKK, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου