Ένα νέο υλικό που "διώχνει" το φως από πάνω του, έχει φέρει τους επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία μιας συσκευής που θα ρίχνει ένα πέπλο απόκρυψης πάνω στα...
αντικείμενα και θα τα καθιστά αόρατα, ενώ παράλληλα θα έχει και μια άλλη πρακτική χρήση: θα κάνει πιο καθαρές τις επικοινωνίες των κινητών τηλεφώνων.
"Η τεχνολογία αορατότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για να εξαφανίσει τα εμπόδια που παρακωλύουν τα τηλεπικοινωνιακά σήματα", δήλωσε ο Ντέηβιντ Σμιθ του αμερικανικού πανεπιστημίου Ντιουκ στη Β.Καρολίνα, που μαζί με...
κινέζους συναδέλφους του από το Νοτιοανατολικό πανεπιστήμιο της Ναντζίνγκ, παρουσίασαν τη σχετική επιστημονική εργασία στο περιοδικό Science, σύμφωνα με το Ρόιτερ και το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το νέο μετα-υλικό, σύμφωνα με τους ερευνητές, σχεδιάζεται με τη βοήθεια πολύπλοκων μαθηματικών αλγόριθμων και διαθέτει εξωτικές ιδιότητες που δεν συναντιούνται στη φύση. Τα μετα-υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν δομές τέτοιες που κάμπτουν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, όπως το φως, γύρω από ένα αντικείμενο, με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτό τελικά δεν φαίνεται στα μάτια κάποιου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της αμερικανο-κινεζικής συνεργασίας, το μετα-υλικό αποτελείται από 10.000 περίπου μικροσκοπικά κομμάτια φάιμπεργκλας, τοποθετημένα σε παράλληλες σειρές πάνω σε μια πλακέτα (οι διαστάσεις και η διάταξη των χιλιάδων αυτών τμημάτων καθορίστηκε από τους αλγόριθμους). Ο μανδύας έχει μήκος 50,8 εκατοστών, πλάτος 10 εκατ. και πάχος 2,5 εκατοστών.
Σύμφωνα με τον Σμιθ, η "εξαφάνιση" ενός αντικειμένου μπορεί να συμβεί οπουδήποτε στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, δηλαδή σε διάφορα μήκη κύματος. Οι άνθρωποι βλέπουν χρησιμοποιώντας το ορατό φως, που έχει μήκη κύματος κάτω του ενός εκατομμυριοστού του μέτρου (micron), ενώ τα κινητά τηλέφωνα και οι άλλες ασύρματες συσκευές "βλέπουν" χρησιμοποιώντας μήκη κύματος της τάξης των πολλών εκατοστών του μέτρου.
Αρκετά αντικείμενα μπορούν να μπλοκάρουν την "όραση" αυτών των συσκευών κάνοντας έτσι τις επικοινωνίες πιο δύσκολες και λιγότερο καθαρές. Το νέο μετα-υλικό μπορεί να περιβάλλει αυτά τα αντικείμενα που παρεμβάλλονται στο σήμα, προκειμένου να τα κάνει "αόρατα" κι έτσι οι επικοινωνίες να διεξάγονται πλέον ανεμπόδιστα.
Παράλληλα, μπορούν να δημιουργηθούν "ακουστικοί μανδύες", που να ενεργούν σαν προστατευτικές ασπίδες, οι οποίες θα εμποδίζουν τις δονήσεις, τον ήχο ή τα σεισμικά κύματα να διαπεράσουν τα αντικείμενα ή τους χώρους που θα είναι καλυμμένα με αυτό το μετα-υλικό.
Ο Σμιθ είπε ότι -όσο κι αν φαίνεται εξωπραγματικό σε πολλούς ανθρώπους- δεν είναι αδύνατη πλέον η δημιουργία μιας συσκευής που θα κάνει τα πράγματα "αόρατα",πράγμα που εξηγεί γιατί η έρευνά του χρηματοδοτήθηκε, μεταξύ άλλων, από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η νέα τεχνολογία, όπως έχει συμβεί συχνά στο παρελθόν, πέρα από τις εμπορικές χρήσεις της (π.χ. στις τηλεπικοινωνίες), μπορεί να έχει εφαρμογές και στο χώρο της άμυνας.
Πηγή: http://dinatos.blogspot.com/2011/01/blog-post_3566.html#ixzz1BVY6BScC
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου