«Τα καλά πράγματα διαρκούνε λίγο» είθισται να λέγεται αφού η αίσθηση του χρόνου που περνάει όταν εμείς… διασκεδάζουμε είναι σύντομη. … Αντίθετα όταν βαριόμαστε, τα λεπτά φαίνεται να μοιάζουν με ώρες, μέρες, βδομάδες χρόνια... Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;
Ισχύει το παράδοξο του χρόνου; Με βάση τα.ανθρώπινα μέτρα και...
σταθμά, μετράμε την ταχύτητα του χρόνου με τους εξήντα χτύπους του ρολογιού ανά δευτερόλεπτο. Για να ρίξουν φως οι επιστήμονες στην άγνωστη σχέση μεταξύ χρόνου και διασκέδασης ή ανίας, σχεδίασαν ένα πείραμα στο οποίο προκάλεσαν συναισθήματα ευχαρίστησης σε άτομα, προσομοιώνοντας την αίσθηση του χρόνου που φεύγει όταν περνάμε «καλά».
Η μελέτη που έλαβε χώρα στο πανεπιστήμιο St. Thomas της Μινεσσότα, δημιούργησε την εντύπωση στους συμμετέχοντες στο πείραμα, ότι μια εργασία διήρκεσε είτε πέντε είτε είκοσι λεπτά, αφού προηγουμένως το χρονόμετρο ανοιγόκλεινε αόριστα.
Ο καθηγητής Aaron Sackett δήλωσε πως στα πειράματα ήταν εύκολη η διαχείριση των συναισθημάτων των ανθρώπων για τον χρόνο, υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Το αποτέλεσμα της μελέτης έδειξε ότι άτομα που πίστεψαν ότι ο χρόνος τρέχει πολύ γρήγορα δήλωσαν πως η εργασία τους γινόταν πιο ευχάριστη, ενώ αντίθετα εκείνοι που πείστηκαν ότι ο χρόνος κυλάει πολύ αργά εκδήλωσαν δυσαρέσκεια για την εργασία που τους ανατέθηκε.
Συμπέρασμα της μελέτης αυτής ήταν πως τα συναισθήματα που αφορούσαν το πέρασμα του χρόνου σε διαφορετικές ταχύτητες, επηρέαζαν περισσότερο ή λιγότερο την όρεξη μας για ζωή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου