Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΣΤΟΝ ΑΡΗ;

 

 

Πυκνό χιόνι πέφτει στην ατμόσφαιρα του Άρη και σύμφωνα με τους επιστήμονες της ΝΑSΑ δεν είναι καθόλου απίθανο να... το στρώσει στον Κόκκινο Πλανήτη.

Την πληροφορία μετέδωσε στην αμερικανική υπηρεσία Διαστήματος το ρομποτικό διαστημικό σκάφος «Φοίνιξ», όργανα του οποίου εντόπισαν ποσότητες χιονιού σε σύννεφα που βρίσκονται σε 34 χιλιόμετρα ύψος από την επιφάνεια, ενώ οι νιφάδες έχουν φτάσει σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου. Με τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτει ο «Φοίνιξ», ωστόσο, δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί αν το χιόνι κατευθύνεται προς την επιφάνεια του Άρη.
«Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται για πρώτη φορά στον Κόκκινο Πλανήτη», δήλωσε ο Τζιμ Γουάιτγοουεϊτ επικεφαλής του μετεωρολογικού σταθμού του «Φοίνικα», προσθέτοντας ότι η ομάδα του αναζητά ενδείξεις για την κατεύθυνση του χιονιού.

Εκτός από το χιόνι, οι επιστήμονες της ΝΑSΑ εντόπισαν υλικό στο έδαφος του Κόκκινου Πλανήτη που κάποια στιγμή είχε διαλυθεί σε νερό. Συγκεκριμένα εντοπίστηκε λάσπη και ασβεστόλιθος, υλικά που μπορούν να σχηματισθούν μόνο με την παρουσία νερού σε υγρή μορφή. Αν και τα όργανα του «Φοίνικα» είχαν εντοπίσει πάγο κάτω από την πολική του επιφάνεια και είχαν πιστοποιήσει φωτογραφικά την ύπαρξη ομίχλης και σύννεφων, δεν έχει βρεθεί ποτέ νερό σε υγρή μορφή. Ωστόσο, η παρουσία υλικού που κάποτε είχε διαλυθεί σε νερό και η ύπαρξη νερού σε στερεά και αέρια μορφή οδηγεί τους επιστήμονες στην υπόθεση ότι οι πόλοι του Άρη μπορεί στο παρελθόν να είχαν φιλοξενήσει ζωή όταν οι περιοχές αυτές ήταν πιο θερμές.

Οι ενδείξεις
«Είναι κατοικήσιμη αυτή η περιοχή του Άρη; Νομίζω ότι αρχίζουμε να προσεγγίζουμε μια τέτοια υπόθεση», τόνισε ο Πίτερ Σμιθ, ένας από τους βασικούς ερευνητές της ομάδας του «Φοίνικα». Μια επιπλέον ένδειξη ζωής αποτελεί το γεγονός ότι η σκόνη στον Κόκκινο Πλανήτη είναι αλκαλική όσο και το θαλασσινό νερό, έχει δηλαδή pΗ 8,3. Όπως έγινε γνωστό από τη ΝΑSΑ, το χιόνι, ο πάγος και η ομίχλη εμφανίστηκαν σταδιακά πριν από περίπου έναν μήνα, οπότε άρχισε να πέφτει η θερμοκρασία. Τώρα, χιονοπτώσεις σημειώνονται ανελλιπώς κάθε νύχτα.

Εν τω μεταξύ, αν και η αποστολή του διαστημικού λεωφορείου «Ατλαντίς» της NASA για την επισκευή του Hubble ήταν προγραμματισμένη για τις 14 Οκτωβρίου, τελικά το διαστημικό τηλεσκόπιο τέθηκε εκτός λειτουργίας από νέα σοβαρή βλάβη και η Υπηρεσία αναγκάστηκε να αναβάλει την εκτόξευση για τις αρχές του 2009, ίσως τον Φεβρουάριο. Οι υπεύθυνοι ευελπιστούν πάντως ότι το γερασμένο διαστημικό τηλεσκόπιο θα ξαναλειτουργήσει σε μια, δυο βδομάδες μετά την ενεργοποίηση του εφεδρικού του συστήματος.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου