Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Νέα στοιχεία υποστηρίζουν την υπόθεση ότι ολόκληρος ο πλανήτης είναι ένας γιγάντιος ζωντανός οργανισμός



Η ομάδα πιστεύει ότι θα είναι σύντομα σε θέση να ανακαλύψει και να αναλύσει ένα μεγάλο αριθμό αλληλεπιδράσεων, που μέχρι τώρα ήταν κρυμμένες, μεταξύ της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των οργανισμών που ζουν στους ωκεανούς της Γης, και οι οποίες μπορεί να ερμηνευθούν ως ένα στήριγμα για αυτή τη θεωρία.


Οι επιστήμονες James Lovelock και Lynn Margulis ήταν οι πρώτοι υποστηρικτές της υπόθεσης της Γαίας στη δεκαετία του 1970. Εκείνη την εποχή, πρότειναν ότι όλες οι βιολογικές και φυσικές διαδικασίες που συμβαίνουν στον πλανήτη συνδέονται μεταξύ τους με δεσμά άθραυστα, καθιστώντας έτσι τη Γη ένα αυτορρυθμιζόμενο σύστημα.
Όταν η θεωρία προτάθηκε για πρώτη φορά, οι ερευνητές πρότειναν ότι μια θειούχος ένωση – πιθανότατα η διμεθυλο-σουλφίδιο – πρέπει να παράγεται από θαλάσσιους οργανισμούς σε σταθερή κατάσταση, έτσι ώστε να μπορεί να μεταφερθεί στην ατμόσφαιρα, και στη συνέχεια να κατατεθεί στη γη.
Ο προτεινόμενος κύκλος του θείου έκτοτε θεωρείται ένα καλό στοιχείο για την υπόθεση της Γαίας. Αυτό που κατάφερε πρόσφατα η ομάδα του Maryland ήταν να δημιουργήσει ένα εργαλείο παρακολούθησης και μέτρησης που προορίζεται ειδικά για την παρακολούθηση του θείου σε όλα τα παραπάνω περιβάλλοντα.
Λεπτομέρειες για το πώς λειτουργεί αυτό το εργαλείο δημοσιεύθηκαν στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) και ο Harry Oduro ήταν ο πρώτος συγγραφέας της εργασίας.
Ο γεωχημικός James Farquhar και η θαλάσσιος βιολόγος Kathryn Van Alstyne, από το Πανεπιστήμιο Western Washington (WWU) ανήκαν επίσης στην ερευνητική ομάδα. Εξηγούν ότι το θείο είναι το δέκατο πιο άφθονο χημικό στοιχείο στο Σύμπαν.
Το εργαλείο που ανέπτυξε η ομάδα είναι ικανό να μετρά την ισοτοπική σύσταση των διμέθυλο-σουλφίδιο και την πρόδρομο ένωση του διμέθυλο-προπιονικό-σουλφίδιο άμεσα."Οι εκπομπές του διμέθυλο-σουλφιδίου παίζουν ρόλο στη ρύθμιση του κλίματος μέσω της μετατροπής σε αερολύματα, που πιστεύεται ότι επηρεάζουν την ισορροπία της γήινης ακτινοβολίας," λέει ο Harry Oduro.
"Έχουμε αποδείξει ότι οι διαφορές στην ισοτοπική σύσταση του διμέθυλο-σουλφιδίου μπορεί να διαφέρει με τρόπους που θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τις εκτιμήσεις των εκπομπών στην ατμόσφαιρα και του κύκλου του στους ωκεανούς”, προσθέτει.
"Αυτό που έκανε ο Harry Oduro σε αυτή την έρευνα ήταν να επινοήσει έναν τρόπο να απομονώσει και να μετρήσει την ισοτοπική σύσταση του θείου στις δύο αυτές ενώσεις”, εξηγεί ο Farquhar.
"Ήταν μια πολύ δύσκολη μέτρηση ενώ οι μετρήσεις του οργάνου μας αποκάλυψαν μια απροσδόκητη μεταβλητότητα σε ένα ισοτοπικό σήμα, που φαίνεται να σχετίζεται με τον τρόπο που το θείο μεταβολίζεται”, προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου