Λίγο μετά τις αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις ελεγχόμενες χρεοκοπίες στην Ευρωζώνη, οι αγορές έστειλαν το δικό τους…μήνυμα στις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης, οδηγώντας, εκτός από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία σε συνθήκες «ασφυξίας» και πυροδοτώντας ανοικτή πλέον σύγκρουση του γαλλογερμανικού άξονα με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ!
Τα ιρλανδικά ομόλογα δεκαετίας ξεπέρασε το 7% , τιμή ρεκόρ από την εποχή εισόδου της χώρας στην Ευρωζώνη, ενώ των πορτογαλικών ξεπέρασε το 6%.
Όσο για τα ελληνικά ομόλογα γύρισαν πίσω σε διψήφιες αποδόσεις. Την ίδια ώρα τα στοιχήματα στα CDS για επικείμενη χρεοκοπία της χώρας ανέβασαν το κόστος ασφάλισης των ομολόγων πάνω από τις 800 μονάδες βάσης.
Μπορεί για την Ελλάδα να μην ήταν τόσο…συγκλονιστικό γιατί ήδη βρισκόμαστε υπό καθεστώς της τρόικας, για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία όμως δημιουργήθηκαν έντονες ανησυχίες, ότι δεν θα αργήσουν να ζητήσουν τη στήριξη του ευρωπαϊκού μηχανισμού, από τον οποίο θα μπορούν να δανεισθούν με πολύ χαμηλότερο κόστος, συγκριτικά με τα κόστη δανεισμού από την αγορά.
Με τις εξελίξεις αυτές μάλλον επιβεβαιώνεται ο κ. Τρισέ ο οποίος είχε προειδοποιήσει την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί, ότι αν ανοίξει τώρα η συζήτηση για αναδιαρθρώσεις χρέους στην Ευρωζώνη, οι αγορές θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυξίας στη χρηματοδότηση των κρατών της περιφέρειας.
Το πρόβλημα πλέον δημιουργείται γιατί αν μέχρι τώρα τα…πονταρίσματα σε χρεοκοπίες κρατών μέσω των συμβολαίων ασφάλισης ήταν μια σχετικά περιθωριοποιημένη κερδοσκοπική πρακτική τώρα οι κερδοσκόποι μπορούν πλέον να «ποντάρουν» σε πραγματικές χρεοκοπίες, που θα προβλέπονται κιόλας από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου