Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν 4500 ετών τάφο της πριγκίπισσας Shert Nebti στην Αίγυπτο


Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν ένα θησαυρό με παλιά αγάλματα από το Βασίλειο της πριγκίπισσας Shert Nebti. Μια ομάδα από την Τσεχία και Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να σκάβουν σε ένα σύμπλεγμα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα ο τάφος.
Λένε ότι περιλαμβάνει τον τάφο της αρχαίας αιγυπτιακής πριγκίπισσας του παλαιού Βασιλείου. Οι ανασκαφές έδωσαν ένα θησαυρό αγαλμάτων, που λένε οι ειδικοί ότι είναι μερικά από τα καλύτερα του είδους τους. Τα ευρήματα αυτά έγιναν κοντά στη νεκρόπολη Abu Sir στη Σακάρα, που είναι γνωστή ως ένας τόπος ταφής για τους ανώτερους υπάλληλους του Παλαιού Βασιλείου, όταν η πρωτεύουσα εξακολουθεί να βρίσκεται στο Μέμφις.
Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχαιολόγοι παρουσίασαν τον 4500 ετών τάφο της πριγκίπισσας Shert Nebti και τρεις άλλους τάφους με μερικά από τα πιο σημαντικά ευρήματα των τελευταίων ετών.
Ο Miroslav Barta, αρχαιολόγος είπε ότι όλα τα μνημεία αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της πέμπτης δυναστείας και ανήκαν σε διάφορες ισχυρές οικογένειες. Ένα από τα κορυφαία ατόμα που θάφτηκε εδώ είναι η πριγκίπισσα Sherit Nebti. Η ανασκαφή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι η μοναδική υπόστυλη αυλή, η οποία περιέχει τέσσερις πυλώνες που αρχικά ήταν στεγασμένοι, καθώς και επιγραφές που λένε ότι η Sherit Nebti, ανήκε σε βασιλική οικογένεια, που θάφτηκε στον βόρειο τομέα της πυραμίδας του Abu Sir. Μια άλλη αξιοσημείωτη θέση στο ναό πιστεύεται ότι ανήκε σε ένα υψηλό επίσημο με ονομασία Nefer ή «Beautiful One».
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα στον τάφο Nefer είναι ένα πολύ καλά διατηρημένο πέρασμα που οι αρχαιολόγοι λένε ότι ήταν ένα είδος «διαβατηρίου» για τον κάτω κόσμο.
Ο επικεφαλής επιθεωρητής από τη Βόρεια Σακκάρα, Hamdi Αμίν, λέει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αμέτρητες ανακαλύψεις που περιμένουν να γίνουν στο Abu Sir. Θεωρήσαμε ότι είναι μια παρθένα περιοχή, η οποία κρατά ακόμα πολλά μυστικά.
Οι αρχές λένε, ότι οι ανασκαφείς αποκάλυψαν τέσσερις σαρκοφάγους, καθώς και ορισμένα εξαιρετικά λεπτομερή αγάλματα που έχουν πλέον μετακινηθεί σε κοντινές αποθήκες.
Οι αρχές ελπίζουν σε θεαματικές ανακαλύψεις και ότι αυτές μπορούν να είναι εντυπωσιακές για την κληρονομιά της Αιγύπτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου