Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Πότε άνθρωποι και δεινόσαυροι ζούσαν μαζί

Μήπως οι πρώτοι άνθρωποι συνυπήρχαν μαζί με κάποια είδη μεγαθηρίων που σήμερα έχουν εξαφανιστεί;
336503245092645Σε αυτές τις υπερτονισμένες με χρώμα αφηρημένες μορφές κάποιοι βλέπουν τον λαιμό, το ράμφος και το φτερό ενός πτεροδάκτυλου. Photo: Antiquity. Πηγή: Twitter
Η ΙΔΕΑ, ότι άνθρωποι και δεινόσαυροι συνυπήρχαν απορρίπτεται από τη σύγχρονη επιστήμη, καθώς οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου, πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, αν και κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς έγινε αυτό. Τα σημερινά πτηνά είναι άμεσοι απόγονοι των θηριόποδων δεινοσαύρων και κατά συνέπεια θεωρούνται ως η μόνη ομάδα δεινοσαύρων που επέζησε.

Από την άλλη μεριά, ο άνθρωπος εμφανίστηκε πριν από 8 με 4 εκατομμύρια χρόνια, επομένως είναι αδύνατο να συνυπήρχε με τους δεινόσαυρους. Υπάρχουν όμως ορισμένες σπηλαιογραφίες, καθώς και ανθρώπινα αποτυπώματα δίπλα σε απολιθωμένα οστά δεινοσαύρων που μπερδεύουν τους επιστήμονες. Ακόμη κι αν ο άνθρωπος δεν έζησε μαζί με τους δεινόσαυρους, ίσως να έζησε σε πολύ παλιούς χρόνους μαζί με κάποιο άλλο είδος μεγαθηρίων, που κι αυτά έχουν εξαφανιστεί σήμερα, αλλά που φαίνεται ότι διέθεταν όχι μόνο δύναμη αλλά και νοημοσύνη, όπως τουλάχιστον αφηγούνται πολλοί μύθοι.
Μια από τις βραχογραφίες που προβληματίζουν βρίσκεται στην περιοχή Φρήμοντ στη Γιούτα των ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στο φαράγγι Μαύρος Δράκος. Το φαράγγι πήρε το όνομά του από μια μορφή η οποία υποτίθεται ότι απεικονίζει ένα είδος πτερόσαυρου που ονομάζεται Πτερανόδων, όπως δείχνει το σχέδιο πιο κάτω.
436503245092645Κάποιος επισκέπτης του σπηλαίου, ενώνοντας με κιμωλία τα περιγράμματα των μορφών που υπάρχουν στις βραχογραφίες της Γιούτα, έφτιαξε αυτό το προϊστορικό πτηνό. Photo: Starstone Publishing Co. Πηγή: Supplied
Η πράξη αυτή έγινε αφορμή να ξεσπάσουν αρκετές διαμάχες, με αποτέλεσμα οι ερευνητές, οπλισμένοι με κάμερες τελευταίας τεχνολογίας, να σαρώσουν τις βραχογραφίες της Γιούτα για να προσδιορίσουν τυχόν επικαλυπτόμενες ζωγραφιές και να μάθουν τι ακριβώς δείχνουν.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Antiquity του Κέμπριτζ, με τίτλο “Ο θάνατος ενός πτεροδάκτυλου” (Jean-Loïc Le Quellec, Paul Bahn and Marvin Rowe, “The death of a pterodactyl”, Antiquity, Volume 89, p 872-884, 2015, Copyright Antiquity Publications Ltd., published by Cambridge University Press).
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ξεθωριασμένες βραχογραφίες δείχνουν κάποιες μορφές σαν και αυτές που υπάρχουν στη φωτογραφία που ακολουθεί.
536503245092645Οι μορφές που εμφανίζονται στις βραχογραφίες της Γιούτα, ύστερα από την αφαίρεση των επικαλύψεων. Photo: Antiquity. Πηγή: Supplied
Οι μορφές που αποκάλυψαν οι επιστήμονες με τεχνητά μέσα, δεν είναι λιγότερο παράξενες απ’ ότι θα ήταν αν έδειχναν έναν πτεροδάκτυλο. Κυριαρχεί η μορφή ενός δίποδου όντος με ουρά, το σώμα του οποίου περιβάλλεται από ένα είδος τριχωτού καλύμματος με μια μάσκα στο κεφάλι μέσα από την οποία διακρίνονται δύο μάτια. Υπάρχει επίσης ένα άλλο δίποδο ον, καθώς και κάτι που μοιάζει με γιγαντιαίο σκουλήκι ή φίδι που ορμά εναντίον τους με ανοιχτό στόμα.
Στην αριστερή πλευρά, εκεί που άλλοι έβλεπαν το φτερό ενός πτεροδάκτυλου, είναι στην πραγματικότητα δύο ζώα που μοιάζουν με κριάρια ή με κάποιο παρόμοιο είδος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ύφος και η τεχνοτροπία των σχεδίων ταιριάζουν με άλλες βραχογραφίες που έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή.
636503245092645Η φυσική εμφάνιση της αριστερής πλευράς με τα δύο ζώα που μοιάζουν με κριάρια, τα οποία κάποιοι εξέλαβαν ως την άκρη του φτερού ενός πτεροδάκτυλου. Photo: Antiquity. Πηγή: Supplied
Ο πτεροδάκτυλος ήταν το πρώτο ιπτάμενο ερπετό, ένα είδος πτερόσαυρου που έζησε κατά την Ιουρασσική περίοδο. Λείψανά του βρέθηκαν κυρίως σε στρώματα της Ανώτερης Ιουρασσικής περιόδου του μεσοζωικού αιώνα, στην Ευρώπη και στην Αφρική (145 εκατ. χρόνια πριν). Είχε μικρό μέγεθος και το άνοιγμα των πτερύγων του έφτανε μόλις τα 50-75 εκ.
Το όνομα του γένους αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι πτέρυγες στηρίζονταν από ένα μεγάλο δάχτυλο. Εσωτερικά καλύπτονταν από ίνες κολλαγόνου, ενώ εξωτερικά από κερατίνη. Οι πτεροδάκτυλοι είχαν μακρύ και στενό ράμφος με ισχυρά δόντια. Ζούσαν στις όχθες των λιμνών και πιθανότατα τρέφονταν με ψάρια. Στο γένος αυτό περιλαμβάνονται 11 είδη, σημαντικότερο από τα οποία είναι το είδος Pterodactylus antiquus.
736503245092645Ο Πτερανόδων ήταν ένας πτερόσαυρος με άνοιγμα φτερών που έφτανε τα 6 μέτρα. Έζησε στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου, πριν από 86 εκατομμύρια χρόνια. Πηγή: BBC (Από το ντοκιμαντέρ “Walking with Dinosaurs”).
Είναι δύσκολο να καταλήξει κανείς σε κάποιο συμπέρασμα. Και αυτό γιατί οι μορφές που εμφανίστηκαν κάτω από το υποθετικό φτερό του «πτεροδάκτυλου», παρά τις διαβεβαιώσεις των επιστημόνων, δεν μοιάζουν ούτε στο ελάχιστο με τις υπόλοιπες βραχογραφίες στην περιοχή Φρήμοντ της Γιούτα.
Παραθέτουμε μια ενδεικτική βραχογραφία από την ίδια περιοχή για να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.
836503245092645Έχοντας σαφή ινδιάνικα χαρακτηριστικά, αυτή η βραχογραφία στο Φρήμοντ της Γιούτα χρονολογείται γύρω στο 600 μ.Χ. Πηγή: Wikimedia Commons

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου