Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Aναζητούν ευφυή ζωή στο σύμπαν


Breakthrough Listen τιτλοφορείται το πρόγραμμα που εγκαινίασε, σήμερα, στο Λονδίνο, ο διάσημος Βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ και έχει στόχο τον εντοπισμό ευφυούς ζωής στο σύμπαν.



Το φιλόδοξο εγχείρημα- ανάλογο του οποίου δεν έχει πραγματοποιηθεί ξανά- θα έχει διάρκεια δέκα ετών και θα στηριχθεί οικονομικά από τον Ρώσο φυσικό και πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία Γιούρι Μίλνερ με 92 εκατομμύρια ευρώ.

"Σε ένα απέραντο σύμπαν, θα πρέπει να υπάρχουν ίχνη ζωής. Ίσως σε κάποιο σημείο του σύμπαντος μια έξυπνη ζωή μας παρακολουθεί. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κανένα μεγαλύτερο ερώτημα. Ήρθε ο καιρός να βρούμε την απάντηση, να αναζητήσουμε ζωή πέρα από τη Γη. Πρέπει να μάθουμε"δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χόκινγκ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις Μίλνερ, ο οποίος ωστόσο διευκρίνησε ότι "ακόμη και αν δεν βρεθεί τίποτα, η ανθρωπότητα θα πάρει ένα μάθημα:αν είμαστε μόνοι, θα πρέπει να φροντίζουμε αυτό που έχουμε. Το μήνυμα θα είναι ότι το σύμπαν δεν έχει εφεδρικό σύστημα".

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα χρησιμοποιηθούν κάποια από τα μεγαλύτερα ραδιοτηλεσκόπια του κόσμου για να αναζητήσουν χαρακτηριστικά ραδιοσήματα που θα μπορούσαν να σημαίνουν την ύπαρξη ζωής στο σύμπαν. Οι αστρονόμοι που μετέχουν στο πρόγραμμα θα παρακολουθούν ραδιοσυχνότητες από εκατομμύρια αστρικά συστήματα που βρίσκονται κοντά στη Γη και από τους 100 πλησιέστερους γαλαξίες. Προς το παρόν πάντως δεν σχεδιάζουν κάποια "αμφίδρομη" επικοινωνία αφού δεν πρόκειται να στείλουν σήματα στο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου