Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Νέα στοιχεία για τη ''γέννηση'' των άστρων!

Τις συνθήκες που επικρατούν κατά τη διαδικασία της ''γέννησης'' των άστρων, φιλοδοξεί να ανακαλύψει το ευρωπαϊκό...


 διαστημικό τηλεσκόπιο Planck, το οποίο, ένα χρόνο μετά την εκτόξευσή του, έχει ανακαλύψει μεταξύ άλλων 10.000 γιγάντια, παγωμένα νέφη αερίων, μέσα στα οποία σχηματίζονται χιλιάδες νέα άστρα.
Η γέννηση ενός νέου άστρου παραμένει ακόμα ένα μυστήριο, παρά το γεγονός ότι τα διάφορα στάδια της ζωής του, έχουν μελετηθεί εκτενώς.

Τα πρώτα δεδομένα της αποστολής Planck όμως, ίσως ''ρίξουν φως'' στην υπόθεση.

''Είναι δύσκολο για μας να εκφράσουμε τον ενθουσιασμό που νιώθουμε'' δήλωσε ο Γιαν Τάουμπερ, επικεφαλής της αποστολής στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Η αρχική αποστολή του Planck βέβαια, ήταν να χαρτογραφήσει τη λεγόμενη κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου, δηλαδή τον ηλεκτρομαγνητικό απόηχο της Μεγάλης Έκρηξης που γέννησε το Σύμπαν

Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας αναμένονται το 2013.

Μέχρι τότε όμως, το Planck έχει πολλά άλλα να μελετήσει, όπως τα μικροκύματα που εκπέμπουν ακόμα και τα ψυχρότερα σώματα του Σύμπαντος.

Οι υπεύθυνοι της αποστολής ανακοίνωσαν περαιτέρω, ότι η μυστηριώδης ''ομίχλη'' μικροκυμάτων που καλύπτει τον Γαλαξία μας προέρχεται από διαστρικά σωματίδια σκόνης που περιστρέφονται με μεγάλη ταχύτητα και εκπέμπουν ακτινοβολία

cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου