Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Ο Ξηρός πάγος οδηγεί σε δραματικές αλλαγές τον πλανήτη Άρη


Ο Άρης δεν μπορεί να είναι τεκτονικά ενεργός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα που να συμβαίνει στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη. Αυτό το βίντεο είναι από το Jet Propulsion Laboratory της NASA και δείχνει τις δραματικές εποχιακές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στις πολικές περιοχές του Άρη, όταν το παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα - που ονομάζεται "ξηρός πάγος" έχει επικαλύψει τους αμμόλοφους του, και ενώ αρχίζει να αποψύχεται, απελευθερώνει πίδακες αερίου CO2 που φέρουν σκοτεινή ύλη προς τα πάνω και προς τα έξω.
Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται γύρω από τα ανώτερα γεωγραφικά πλάτη του Άρη κάθε άνοιξη και είναι υπεύθυνη για τις σκοτεινές (και μερικές φορές για το φως) σε αποχρωματισμούς και σημεία που παρατηρούνται σε όλη την άμμο και αμμόλοφους του εδάφους. Τα φωτεινά στίγματα δημιουργούνται όταν οι συνθήκες στην επιφάνεια έχουν προκαλέσει διαφυγή CO2 αερίου.
Οι εικόνες στο βίντεο αποκτήθηκαν από την κάμερα HiRISE επί του Mars Reconnaissance Orbiter, η οποία είναι σε τροχιά γύρω από τον Άρη, παρατηρώντας με πρωτοφανείς λεπτομέρειες την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη για πάνω από έξι χρόνια.
Αποκάλυψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου