Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Το σύμπαν λειτουργεί... καπιταλιστικά!

Όπως φαίνεται ο καπιταλισμός ως σύστημα, με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγους, είναι αναπόφευκτα...
 συνυφασμένος, όχι μόνο με τη δομή και την οργάνωση των σύγχρονων κοινωνιών αλλά και με ολόκληρο το σύμπαν!

Αυτό αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι μεγάλα αποθέματα ενέργειας συγκεντρώνονται σε έναν μικρό πληθυσμό σωματιδίων, τα φωτόνια, ώστε να δημιουργούν ακτίνες ''χι'' και ''γάμμα''.

Το θέμα αυτό θα τεθεί υπό συζήτηση στην Καστοριά, σε ένα πρωτότυπο χειμερινό σχολείο, που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Θα συμμετέχουν φοιτητές Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, ενώ η πρωτοτυπία του εν λόγω σχολείου, έγκειται στο γεγονός ότι θα διεξαχθεί με μια νέα μέθοδο που δεν έχει εφαρμοστεί ξανά στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, οι φοιτητές, αφού ενημερωθούν για το θέμα από τους καθηγητές τους, θα κληθούν για μία μέρα να ερευνήσουν οι ίδιοι το ζήτημα και να παρουσιάσουν τα συμπεράσματά τους.

Το διαδίκτυο θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στην αποστολή αυτή των εκπαιδευόμενων, καθώς θα αναζητήσουν εκεί, μελετώντας τη διεθνή βιβλιογραφία, λύσεις και απαντήσεις ως προς το ερώτημα ''γιατί το σύμπαν λειτουργεί με καπιταλιστικό τρόπο''.

Αντίστοιχα ερωτήματα που οι φοιτητές θα κληθούν να προσεγγίσουν είναι πώς μπορεί ένας επιταχυντής να ''αγγίξει'' υψηλά ποσοστά ενέργειας, πώς παράγεται ενέργεια στους γαλαξίες, γιατί το σύμπαν διαστέλλεται κατά την διαδικασία της επιτάχυνσης και πώς λειτουργούν οι άγνωστες μέχρι στιγμής ''σκοτεινές δυνάμεις''.

Η ιδέα για τη διοργάνωση ενός χειμερινού σχολείου προέκυψε από την ΕλληνικήΑστρονομική Εταιρεία (HEL.A.S.) μετά την επιτυχή διοργάνωση αντίστοιχου θερινού σχολείου στην Κρήτη.

Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με τον Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αναζητήθηκαν πόλεις που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν το χειμερινό σχολείο, ώστε στη συνέχεια να καθιερωθεί σε θεσμό

contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου