Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Τράπεζες: Βάζουν χέρι και στο επίδομα ανεργίας

Χέρι και στα επιδόματα ανεργίας δανειοληπτών, οι οποίοι εκ των πραγμάτων -αφού δεν έχουν δουλειά- αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των χρεών τους, άρχισαν να βάζουν οι τράπεζες!
Μετά τις παράνομες παρακρατήσεις μισθών και συντάξεων δανειοληπτών, τακτική που από το περασμένο καλοκαίρι άρχισε να παίρνει μεγάλες διαστάσεις, οι τράπεζες δίνουν πλέον τη «χαριστική βολή», και μάλιστα για μικροοφειλές, σε πολίτες οι οποίοι, χωρίς δουλειά και οικονομικούς πόρους, βρίσκονται ένα βήμα πριν από την εξαθλίωση.
«Μετά από σειρά καταγγελιών μας, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή είχε ανακοινώσει ότι δεν επιτρέπεται η παρακράτηση μισθών και συντάξεων από τις τράπεζες για οφειλές από δάνεια και ότι θα κινήσει τις διαδικασίες για να σταματήσει αυτό. Δυστυχώς, παρά το νόμο - φιάσκο για τη δήθεν προστασία των δανειοληπτών, οι τράπεζες συνεχίζουν τις αυθαιρεσίες τους κάτω από το βλέμμα των αρμοδίων. Ποιος θα προστατεύσει τους περίπου 2,5 με 3 εκατομμύρια δανειολήπτες της χώρας;», τόνισε στον «Α» ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών Βορείου Ελλάδος, Μπάμπ! ης Περβανάς.
Στο... απόσπασμα
Σύμφωνα με τον ίδιο, κανένα έλεος δε δείχνουν πλέον οι τράπεζες, αφού δε διστάζουν να παρακρατήσουν ακόμη και το επίδομα ανεργίας από δανειολήπτες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του άνεργου Α. Π. από τη Θεσσαλονίκη (τα πλήρη στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας), ο οποίος χρωστά 6.000 ευρώ από δύο καταναλωτικά δάνεια σε μεγάλη ελληνική τράπεζα και η τελευταία πριν από λίγες μέρες του παρακράτησε ολόκληρο το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ (454 ευρώ). Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Α. Π. με το επίδομα αυτό συντηρεί και τους γονείς του,! αφού ο πατέρας του έχει ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εργαστεί.Οπως είπε ο κ. Περβανάς, ανάλογη καταγγελία για παρακράτηση του επιδόματος έφτασε στα γραφεία του συλλόγου και από άνεργο στην Αλεξανδρούπολη.
Την ίδια στιγμή, βροχή πέφτουν οι καταγγελίες πολιτών προς το Σύλλογο Δανειοληπτών Βορείου Ελλάδος για εκβιασμούς που δέχονται από στελέχη τραπεζών, ακόμη και στο χώρο της εργασίας τους, με την απειλή της κατάσχεσης και του πλειστηριασμού των ακινήτων τους, αν δεν αποπληρώσουν άμεσα τα χρέη τους. Νοσηλευτής που εργάζεται σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης δέχτηκε πρόσφατα την επίσκεψη υπαλλήλου τράπεζας την ώρα που ετοίμαζε το χώρο του χειρουργείου για επέμβαση σε ασθενή. Ο υπάλληλος της τράπεζας έβγαλε το νοσηλευτή από το χειρουρ! γείο και μπροστά σε συναδέλφους του και ασθενείς με φωνές τον απειλούσε ότι θα του κατασχεθεί το σπίτι, αν δεν πληρώσει το χρέος του.
«Επίσης, στην Καβάλα, δύο διευθυντές καταστημάτων τραπεζών πηγαίνουν σε καταστήματα οφειλετών και με εκβιαστικό τρόπο τους πιέζουν να υπογράψουν νέες συμβάσεις για τη ρύθμιση των χρεών τους. Κάποιον άλλο δανειολήπτη στη Χρυσούπολη προσπάθησαν να τον ξεγελάσουν και τον έβαλαν να υπογράψει μαζί με πολλά έγγραφα ένα χαρτί, το οποίο έλεγε ότι συναινεί σε δεύτερη προσημείωση ακινήτου του, προκειμένου να γίνει ρύθμιση του χρέους του βάσει του ισχύοντος νόμου. Πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάνει αίτημα για υπαγωγή το! υς στο νόμο για την προστασία των δανειοληπτών», τόνισε ο κ. Περβανάς.
«Παράνομες πρακτικές»
Παράνομες χαρακτηρίζει τις πρακτικές των τραπεζών η δικηγόρος Χριστίνα Σωτηράκογλου, σε περίπτωση που αποσπούν χρήματα από άλλον καταθετικό λογαριασμό του δανειολήπτη και όχι από αυτόν που έχει συμφωνηθεί με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. «Οι πολίτες πρέπει να καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη και να ζητούν τη βοήθεια των καταναλωτικών οργανώσεων. Μπορεί αυτή η διαδικασία να είναι χρονοβόρα, αλλά δεν υπάρχει άλλο μέτρο προστασίας. Οι καταναλωτές πρέπει να είναι πλέον πολύ προσεκτικοί στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες. Για παράδειγμα, να Î! �ητούν από τον ΟΑΕΔ να τους καταθέτει το επίδομα ανεργίας σε άλλον καταθετικό τους λογαριασμό και όχι σε αυτόν στον οποίο έχουν κάνει τη συμφωνία με την τράπεζα για την αποπληρωμή του δανείου. Δυστυχώς, εδώ έχουμε φτάσει», είπε η κ. Σωτηράκογλου.

Πηγή: www.aggelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου