Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

ΗΠΑ. Δεκαπέντε Νομπελίστες της Ειρήνης καλούν τους ηγέτες της G20 να πιέσουν την Κίνα για να επιτύχουν την απελευθέρωση του αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό.

   
Δεκαπέντε Νομπελίστες της Ειρήνης κάλεσαν σήμερα τους ηγέτες των χωρών της G20 να ασκήσουν πίεση στην Κίνα για να επιτύχουν την απελευθέρωση του αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό, που τιμήθηκε το 2010 με το Νόμπελ της Ειρήνης.

Οι πρώην Νομπελίστες της ειρήνης, ανάμεσα τους ο αρχιεπίσκοπος της Νότιας Αφρικής Ντέσμοντ Τούτου, ο Δαλάι Λάμα, ο πρώην Πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα και των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, υπογραμμίζουν σε επιστολή τους ότι οι ηγέτες της G20 θα συναντηθούν με τον κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο κατά τη διάρκεια της επόμενης Συνόδου Κορυφής των χωρών αυτών (G20), στα μέσα Νοεμβρίου στη Σεούλ.

"Σας ενθαρρύνουμε έντονα να επιμείνετε προσωπικά στον Κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο για να απελευθερώσει τον Δρ. Λιου, κάτι που δεν θα είναι μόνο ευπρόσδεκτο αλλά και αναγκαίο", γράφουν στην επιστολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αμερικανική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Freedom Now.

Οι ηγέτες των πλουσιότερων χωρών του κόσμου και των αναδυόμενων οικονομιών, των οποίων μέρος αποτελεί η Κίνα, πρέπει να θέσουν ένα τέρμα στον κατ' οίκον περιορισμό της συζύγου του, Λιού Σια, στην οποία οι αρχές έχουν "αρνηθεί ουσιαστικά κάθε δυνατότητα να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο", αφότου ο σύζυγός της τιμήθηκε με το Νόμπελ στις 8 Οκτωβρίου, γράφουν σε άλλο σημείο της επιστολής.

Ο Λιού Σιαομπό, που κρατείται στη βόρειο-ανατολική Κίνα, είναι ο πρώτος κινέζος πολίτης στον οποίο απονέμεται το Νόμπελ Ειρήνης, μια βράβευση που έχει ενοχλήσει σφόδρα το Πεκίνο.

 Ο 54χρονος διανοούμενος εκτίει ποινή 11ετούς κάθειρξης επειδή ήταν ένας από τους τους συντάκτες της "Χάρτας 08", ένα κείμενο που ζητούσε μια δημοκρατική Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου