Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Η μεγάλη αποχή απαξιώνει τα κόμματα



Τα κέρδη και τις ζημιές μετρούν πλέον τα κόμματα, αφού η πρώτη Κυριακή ενδείκνυται για να κάνουν απολογισμό.
Ο Πρωθυπουργός απέσυρε το δίλημμα-μπλόφα  για πρόωρες εκλογές. Μάλιστα δεν έκανε καμία αναφορά στην ομιλία του προχθές το βράδυ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης  δήλωσαν ικανοποιημένα, αλλά αυτό που κέρδισε, επί της ουσίας, ψήφους είναι το ΚΚΕ.
Τα σημαντικά από την εκλογική διαδικασία της πρώτης Κυριακής είναι σίγουρα τα ύψη ρεκόρ που σημειώθηκαν στην  αποχή, τα λευκά και τα άκυρα. Αρκεί να επισημάνουμε ότι η έγκυρη ψήφος έφτασε μόνο το 51%. Και θεωρείται πολύ πιθανόν σε επόμενη εκλογική αναμέτρηση  να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη αποχή.
Αυτό δείχνει την πλήρη απαξίωση όλων των σημερινών πολιτικών σχημάτων, αλλά και κατά της κυβερνητικής πολιτικής.
Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι ο ελληνικός λαός έστειλε τα μηνύματά του και το μόνο που απομένει είναι να δούμε κατά πόσο τα κόμματα θα τα αναλύσουν και θα τα εκτιμήσουν. Γιατί μηνύματα οι ψηφοφόροι στέλνουν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, αλλά ποτέ δεν είδαμε στα κόμματα να γίνονται συζητήσεις επί της ουσίας. Πάντα τα κάνουν…γαργάρα και προσπαθούν να συνεχίσουν, γι αυτό άλλωστε φτάσαμε στην σημερινή απαξίωσή τους.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν είναι τίποτα τυχαίο. Αν το οποιοδήποτε κόμμα που έχανε μία εκλογική αναμέτρηση φρόντιζε να ψάξει και να διερευνήσει τα αίτια και παράλληλα να τα διορθώσει σήμερα θα είχαν και άλλη εικόνα στα μάτια των πολιτών.
Δυστυχώς αυτό δεν συνέβη τόσα χρόνια και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε-και ενδεχομένως στο μέλλον ακόμη περισσότερο-στην απαξίωση όλων των κομμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου