Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

"Βάλσαμο" για τις τραυματικές εμπειρίες το Tetris


 

Είναι γεγονός πως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια βρίσκονται πολλές φορές υπόλογα για τις επιβλαβείς συνέπειες που μπορεί να προκαλέσουν στη ζωή ενός παιδιού. Μία νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να τα "επιβραβεύσει", καθώς διατείνεται πως τα παιχνίδια και ειδικά το Tetris μειώνουν τις τραυματικές εμπειρίες που προέρχονται από μετατραυματικό στρες.

Η Emily Holmes και οι συνεργάτες της από το...
Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αφού συνέκριναν τα αποτελέσματα που είχαν στη μείωση του μετατραυματικού στρες δύο ηλεκτρονικά παιχνίδια, το Tetris και pub quiz machine που βασίζεται σε ερωτήσεις γνώσεων, διαπίστωσαν ότι όσοι έπαιζαν Tetris βίωναν πολύ λιγότερες μετατραυματικές εμπειρίες, από αυτούς που έπαιζαν pub quiz machine.

«Τα ευρήματα της μελέτης μάς δείχνουν πως το Tetris είναι αρκετά αποτελεσματικό στη μείωση του μετατραυματικού στρες, ακόμη και όταν κάποιος έχει βιώσει την τραυματική εμπειρία μόλις πριν λίγες ώρες», εξηγεί η Emily Holmes.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως τα αποτελέσματα της μελέτης ενδεχομένως βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του μετατραυματικού στρες, του οποίου οι τραυματικές εμπειρίες είναι το βασικό σύμπτωμα.

Το μετατραυματικό στρες αποτελεί ψυχολογική κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε άτομο που είχε άμεση εμπειρία ή ήταν μάρτυρας σε καταστάσεις που είτε απείλησαν τη δική του ζωή ή εκείνη κάποιου άλλου είτε το τραυμάτισαν ψυχολογικά.

Συνδέουμε συνήθως τη διαταραχή αυτή με καταστάσεις όπως ο πόλεμος, οι φυσικές καταστροφές και οι τρομοκρατικές πράξεις, αλλά μπορεί να σημειωθεί και ύστερα από σοβαρά δυστυχήματα ή άγριες προσωπικές επιθέσεις, όπως ο βιασμός ή η παιδική κακοποίηση.

Τα άτομα που υποφέρουν από μετατραυματικό στρες συχνά ξαναζούν την τραυματική εμπειρία και έχουν φλας μπακ από το γεγονός, δυσκολεύονται να κοιμηθούν και νιώθουν αποκομμένα από την πραγματικότητα.

Υπάρχει μάλιστα το ενδεχόμενο να είναι τόσο έντονα τα συμπτώματα αυτά και να εμφανίζονται τόσο συχνά που να έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή του ατόμου.

http://www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου