Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

H αναδιάρθρωση χρέους μόλις άρχισε ...στην Ιρλανδία

Η νέα διοίκηση της ιρλανδικής τράπεζας Anglo Irish Bank, στην οποία είχε αποκτήσει τον έλεγχο το δημόσιο από πολύ καιρό, πρότεινε στους δανειστές της να δεχθούν μείωση (κούρεμα-haircut) κατά 80% στην αξία των ομολόγων με τα οποία είχαν δανείσει την ιρλανδική τράπεζα.

Τους προτείνει δηλαδή ανταλλαγή των ομολόγων της τράπεζας με κρατικά ιρλανδικά ομόλογα τα οποία όμως θα έχουν αξία στο 20% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που είχαν μέχρι τώρα.

Σε περίπτωση που δεν το δεχθούν, διότι η ανταλλαγή θα είναι οικειοθελής, η εναλλακτική θα είναι να πάρουν σε ρευστό ένα ποσό μικρότερο από το 20% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που έχουν στο χαρτοφυλάκειό τους.

Πρόκειται για την πρώτη και σημαδιακή πράξη αναδιάρθρωσης χρέους στην Ευρωζώνη και μάλιστα σε επίπεδα χαμηλότερα εκείνων που προβλέπει η αγορά, καθώς τα συγκεκριμένα ομόλογα για τα...

οποία προτείνεται η ανταλλαγή μέχρι την παραμονή της ανακοίνωσης διαπραγματεύονταν στο 25% της ονομαστικής τους αξίας.


Στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, το θέμα αναφέρεται ως η πρώτη χρεοκοπία στην Ευρώπη.

Ωστόσο, τα ομόλογα της τράπεζας ήδη τα αποτιμούσαν οι αγορές στο 10%-15% της αξίας τους, δηλαδή, χαμηλότερα και από το ποσόν που προσφέρει τώρα, η διοίκηση της τράπεζας. Άρα η εξέλιξη είναι προεξοφλημένη από την αγορά, αν και οι επιπτώσεις προκαλούν ασφαλώς δυσάρεστο κλίμα στις αγορές ομολόγων.

Τα ελληνικά spreads δεν επηρεάστηκαν, ενώ και τα ιρλανδικά μετά τη προχθεσινή άνοδό τους έχουν καλύψει γρήγορα την αύξηση του ρίσκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου