Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Αδυναμία διαπραγμάτευσης


Σε θρίλερ έχουν εξελιχθεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με 52.000 δημοσίους υπαλλήλους να βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι για το εάν θα συνεχίσουν να εργάζονται στο δημόσιο ή ξαφνικά θα βρεθούν στο δρόμο.
Φυσικά η κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο.
Ωστόσο, η τύχη των 52.000 δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι ευχάριστη, καθώς η κυβέρνηση ουσιαστικά για να πάρει χωρίς άγχος την τρίτη δόση του δανείου, δεν διαπραγματεύτηκε, με αποτέλεσμα η τρόικα να αλωνίζει πλέον τώρα στο ελληνικό δημόσιο.
Αυτή η αδυναμία όμως της κυβέρνησης για διαπραγματεύσεις-που έχει παρατηρηθεί από την πρώτη στιγμή και έχει κατακριθεί- δημιουργεί μακρυπρόθεσμα σοβαρό θέμα, καθώς τον Μάρτιο η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα και με την στάση της η κυβέρνηση έχει ήδη ανοίξει τον δρόμο για νέες πιέσεις.
Τότε η τρόικα θα μας πιέζει ενδεχομένως για απολύσεις μαζικές στο δημόσιο, αλλά η κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον καμία διαπραγματευτική ισχύ για να αποτρέψει αυτό το μαύρο σενάριο.
Σήμερα η τρόικα μας πιέζει με αφορμή την τρίτη δόση του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης. Τον Μάρτιο η τρόικα θα μας πιέσει ακόμα περισσότερο για την τέταρτη δόση του δανείου η οποία θα είναι υψηλότερη περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου