Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Αρχίζουν τα πολύ δύσκολα

Την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου, και τρεις ημέρες πριν από την κατάθεση του τελικού κειμένου του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή, θα έλθει στην Αθήνα το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας. Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα εξετάσουν τόσο την πορεία υλοποίησης του τρέχοντος προϋπολογισμού εστιάζοντας στην υστέρηση που παρατηρείται στα έσοδα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όσο και τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος πρέπει, συν τοις άλλοις, να έχει ενσωματώσει τα αναθεωρημένα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.
Θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις από την αναμενόμενη ανακοίνωση του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 λίγο κάτω από το 16%.
Μεταξύ των εκρηκτικών συνεπειών θα είναι η αναθεώρηση του ελλείμματος και του 2010 που θα είναι πολύ πάνω από τους στόχους ,κάπου μεταξύ 9,5-9,8 % του ΑΕΠ.
Συνεπώς και σε συνδυασμό με την δραματική υστέρηση των εσόδων η κυβέρνηση θα ψάχνει 7 δις ευρώ που της λείπουν με νέα μέτρα που θα τα νοιώσουμε καλά στο πετσί μας.
Γιατί όπως έχει ήδη ενημερώσει η Κομισιόν την κυβέρνηση, στο 2011 το έλλειμμα θα πρέπει απαρέγκλιτα να μειωθεί κατά 3 μονάδες, κάτι που σύμφωνα με αναλυτές θα σημάνει τον τελεσίδικο ''στραγγαλισμό'' της οικονομίας μας που φέτος συρρικνώνεται κατά 4,5% και του χρόνου κατά 3,2%.
Μάλιστα η Κομισιόν εμφανίζεται σε τέτοιο βαθμό ανυποχώρητη στις απαιτήσεις της απέναντι στην κυβέρνηση που στις Βρυξέλλες ακούστηκε η φράση : Εάν δεν βρίσκετε άλλο λίπος να κόψετε από τους Έλληνες, κόψτε από τη σάρκα.
Ωστόσο είναι αυτονόητο ότι και μόνο η συζήτηση για πρόσθετα μέτρα, αποτελεί σαφή ομολογία αποτυχίας. Εδώ και καιρό όλοι μας λίγο πολύ έχουμε επισημάνει την ανάγκη για περικοπές εξοπλισμών, αναθεώρηση της περαίωσης, συμβολή της Εκκλησίας στα φορολογικά βάρη, αναδρομικό έλεγχο στις κινήσεις κεφαλαίων και στα Πόθεν Έσχες των δημόσιων προσώπων προκειμένου να εντοπιστεί και να δημευθεί το μαύρο χρήμα. Τέτοια πρόσθετα μέτρα, ποιος άραγε εμποδίζει την κυβέρνηση να τα εφαρμόσει;              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου